2013. november 8., péntek

Kalimantan/Borneo 2.

Indulááás

A péntek estét még azzal töltöttem, hogy átlapoztam a Lonely planetet, hogy összeálljon a fejemben, mit is akarok megtekinteni a nemzeti parkozás után. Mókás egy helyzet: eredetileg a fejemben volt, hogy egy őslakos nép, a dayakok egyik ceremóniáját nézném meg élőben, ugyanis minden vasárnap délután, a csendes pihenő helyett, Samarindától nem messze bohóckodnak egy sort a nagyanyjuk és nagyapjuk stílusában. No, ezt úgy néz ki, már most el kell, hogy vessem, mert az első vasárnap még a közelében sem leszünk a helynek, a másodikon pedig már illő lesz hazafelé tartani, hogy visszaérjünk a hétfői órákra. Ejjjj :(

Szombaton hamar felébredek, izgatott vagyok, 6-kor már pakolászok, hajat is mosnék, de nem akarom Gabit felébreszteni, így csendesebb elfoglaltság után nézek. (ugyan külön szobában lakunk, a fürdő közös és a nagy pancsolás elég hangos tud lenni)

A kompunk du 3-kor indul Semarangból, 1-re kell a kikotőben lenni a becsekkolás (!!) miatt, így 11:45, találka nálunk.
Gabival enni indultunk 11 körül, még most normálisan a garázs büfében, ahol azért én a biztonság kedvéért kérek egy elviteles sült rizst is, hosszú az a 26-28 óra hajón. 11:30-kor befut Gedő, aki nem eszik, nem vásárol, állítása szerint rendben lesz, majd csak vizet akar venni a szupermarketben. Fura egy figura, amúgy. Beszél spanyolul, angolul, akkurátusan, választékosan, néha mégsem érteni, hogy mit is akar igazán. Direkt válaszok elől rendszerint kitérő, feminin vonásokkal rendelkező, orvosnak tanuló fiatalemberről van szó, aki Jantól kér kölcsön, hogy hazajusson a mamához ja, és a nemzeti parkba is. Ugyan ő dolgozott arrafelé korábban - 2-szer ment egy spanyol csapattal fordítónak-, mégsem tud egyetlen egy praktius tanásot sem foglalás, hajókeresés, ügyintézés témában. Annyit mondott, van egy hajótulaj barátja, majd vele tudunk egyezkedni.
De legalább  az ünnepeket az anyukájánál tölthetjük, ez azért kedves tőle! Mondta, hogy nagyon szeretne visszajutni a nemzeti parkba, mindenképp velünk, de mindennél fontosabb, hogy október 15-én otthon legyen, így csak utána tudunk indulni, ezt fogadjuk el. ok.

Befut Jan is, aki leül dumcsizni, majd rádöbben, hogy ő még nem pakolt össze....
A lányok a déli rettenetes hőségben hátizsákostul indulnak el, hogy legalább a boltozást lerendezzék, amíg a kis feledékeny pakol. Nem akartunk kisbuszért fizetni, kb 6-700m-re van, de ennek egy jelentős része emelkedő, így fogy a szussz rendesen, míg odaérünk. Gedő marad a kifőzdénél, ő nem sétál, szerinte ez már iszonyatos távolság, de azért megkért, hogy vásároljunk be neki is.
Épp visszahűltünk normál testhőmérsékletre, amikor befut a két utazótársunk, így már ők gondoskodnak a maguk dolgáról. Közben pedig megkezdődik az indonéz javaslattétel, minden normális konkrétumot és döntéshez szükséges informácót mellőzve, hogy talán taxival kellene mennünk.
-de hát innen még nagyon drága. menjünk el Jatingaleh-ig (1km-re van jelenleg tőlünk) hívjunk taxit onnan.
- mi van??? onnan mennyibe kerül?
-nem tudom, de onnan olcsóbb
-tényleg? de mennyi?
-hát olcsóbb.
-???
-talán, taláán, kb 80k, vagy 90, de lehet, hogy csak 70. de hívhatjuk végülis majd még később is, a kikotőből...
-?? jó az sok, busszal megyünk. tegnap is arra jártunk, meg fogjuk találni(ÉviGabi)
-:((

na ilyen beszélgetések tömkelege zajlik ezen a földrészen, én meg csodálkozom, hogy nem múlik a hajhullásom.
Egy buszváltással kb a tegnapi helyen szálltunk le, valamivel azért közelebb a  kikotőhöz, ahonnan valóban egy szép kis séta várt ránk, de  nem a táv tűnt soknak, csak a csomag, és a tűző nap.

Beszélgetés kezdeményezése taxirendelésről, mire a lányok:
neeem!


Gedő itt már feladta, ő nem tudja vinni a saját cuccát, így Jan segít neki a cipekedésben.


Az első szakasz csendes lepukkant városrésznek tűnt, csupa vélhetően munkanélküli lakossal, akik egy korábbi korszak konténereinek falából csenhették ki azt a töménytelen mennyiségű hullámlemezt, ami itt fellelhető, mint padló, tető, kerítés, fal, játszótér...stb.
Ekkor jött a vasúti átjáró, majd a látvány amikor egy picit megértettem, miért is van itt értelme taxit hívni :)



de ez csak víz, kitudja honnan, mert eső rég nem esett, viszont ismét egy jó példa arra, milyen remek itt a várostervezés/építés. Esős évszak alatt, nem is akarom elképzelni milyen állapotok uralkodhatnak itt.
Az acquapark után felüljáró, útépítés, sziklamaradványok között kell utat találnunk, amikor Jan kérdez, vagy haverkodik, nem is tudom, de a lényeg, hogy az egyik kamion felajánlotta, hogy a platón befuvaroz minket a kikötőbe - hatásos belépő:)


A kapuhoz érkezéskor jött az első meglepi, fizetni kell a 'boarding pass'-ért. Nem viccelek, ezt a kifejezést használták. Értetlenség zajlik a fejemben, mert azon túl, hogy baromság, nem etikus, senki sem tájékoztatott erről a jegyirodában. Értem én, hogy csak 9000 rúpia, de miért? mire föl? vagy le? miért? Gedő legnagyobb segítsége, hogy igazat ad nekünk, empatikusan felháborodik, de az istenért sem tisztázná a helyzetet a mordoriakal, az anyanyelvén lefolytatott beszélgetés után is annyit mond, hogy fizetnünk kell, de ő sem érti miért. VELE még ilyet sosem csináltak.
Én fizetek, gyors léptekkel húzok befelé, mert nincs türelmem egyikhez sem, majd a benti pultosok között találok egy angolul tudót, neki mesélem már csicsergően nyugodt hangon, hogy milyen kellemetlen élmény ért, hiszen sehol sincs írásos nyoma annak, hogy kapuadót vetnek ki ránk, ha a hajót nem siklóernyőről pottyanva szeretnénk megközelíteni. Ő is megért, ő azért sajnálja is és elnézést kér, a jegyirodás kollégája miatt.... beletörődés, beszállás.




Itt ejtenék szót az indonéz csomagolási technikák mesés változatosságáról: dobozolnak. De nem akárhogy, a Tóték nekik az óvodáskori bevezetés ebbe a világba, hogy aztán később bármit elrejthessenek a színes spárgákkal átkötött papírdobozobokba. Dobozokat látni az utcán, robogókon, de még a retéren is, ahol azért esélyes, hogy dobálni találják a csomagokat, ezzel próbára téve a hullámpapír tartósságát. De a helyiek nem aggódnak, vélhetően praktikusnak és olcsónak tartják, máskülönben beruháznának egy többször használatos táskába.

Na a dobozcipelők közé besorolva, fejet lehajtva, lábat magasra emelve lépünk fel a kompunkra, ahol rögtön elkap minket egy formaruhás kérdezi hányan vagyunk és mutogat, hogy menjünk utána. Követjük serényen és kiderül, hogy egy kabinba ivitál, mondja, hogy akkor itt pakoljunk le....hm. de nekünk a leg-leg-legolcsóbb jegyünk van, biztos ez? nem kell fizetni? Állítolag nem, csak válasszunk már helyet, mert jönnek a többiek is. Van egy kis rossz előérzetem, de elhesegetem azzal, hogy biztos az angolu tudó szólt ide, hogy kapjunk valami kompenzációt a sérelmeinkért....(én kis buta. nincs itt még olyan, hogy vásárlói elégedettség)
De a lényeg, hogy nem a sós levegőn töltjük az elkövetkező 1,5 napot, hanem egy 20 fős kabinban, ahol kis fakkok jelölik ki az akár alvásra is alkalmas területet. Van tv, egy csapat huszonéves fiú és egy család. Nekem megteszi.

A 3 órási indulásból végülis 4 lett, így növelve, az amúgy is csekély bezártságot, de közben kiderül, hogy jár kaja a hajójegyhez, de csak holnap...:) addig vásárolhatunk, ha akarunk, horror áron. Évi elégedett. Rizs, víz, keksz is lapul a táskában, remélhetőleg a rohangászó csótányok nem vetnek rá szemet.
Máris buléznak, ismerkednének, erre mi kimegyünk a hajó orrába, jó az idő, a levegő is, mert már messze a kikotő, így itt beszélgetünk a heti tervekről. Jan még mindig vad túrázást akar, feltételezhetően egyedül, mert mi lányok másfelé leszünk, de persze ez őt nem zavarja. Fotók, babák, Jan korláton ücsörgése, ami veszélyesnek tűnik, mert mindenféle komolyabb biztonsági alkalmatosság nélkül ki lehet ülni a hajó csúcsába és a lábat lógatni csak úgy le a mélybe. Két felhőtlen vigyorgás közt na mit történik? Persze, hogy beejti az amúgy valóban szép, bőr saruját a vízbe... még Szardínián vette, kézzel készített helyi darab.
Sokat járt arra, mert az anyukájának évekig volt egy szárd pasija. Ennek köszönheti olasztudását is; sokszor kaptak olvasnivaló gyanánt olasz képregényeket a bátyjával, hogy ne unatkozzanak, amíg Spanyolországból az olasz szigetre érkeznek. Na ennek az emléknek most annyi, de legalább bennem kialakult egy kép, hogy mi a fenéért van annyi félpár papucs szemétként az összes tengerparton...

Már saru nélkül próbálunk közös képet varázsolni, ami nehéz, így kiszúrunk egy srácot, akinek a nyakában szintén dslr van, remélhetőleg két katt erejéig a mienket is tudja használni. Kedves gyereknek tűnik, nulla angol tudással, így Gedő fordít. Úgy tűnik egyedül utazik, így hozzánk csapódik, Jannal máris óriási spanok.
A naplementét a hajó hátsó részéből jobb nézni, áthelyezzük a bázisunkat hát oda. Ekkor látom, miként alszanak az itteniek... jó, hogy mi a baba-mama kabint kaptuk (tényleg ez a neve, még ha a tartalma nem is igazán ezt mutatja:)
Az új haverunk is velünk tart, megtudjuk, hogy Chandrának hívják, Sampitban lakik eredetileg, csak általában Jogjakartában dolgozik, most is onnan érkezik haza az ünnepekre.
Jan talpa ekkorra bejárta a hajó minden pontját, remélhetőleg csak koszt és nem betegséget összeszedve, habár a köröm- és lábgombája mellé már mindegy lenne. Chandra lelkiismeretes, hamar hozza  a felesleges flipflopját, így Jan újból a civilizáltak közé sorolható.

Nálam vacsi és alvás következik, a többiek catan partit nyomnak úgy, hogy Gabit nem érdekli, azt hiszem ő is bealszik, Chandra és Gedő pedig sosem játszottak, így szerintem csak a szabályok ismertetéséig jutottak.
Az alvás közepesen konfortos, azon a skálán, ahol a min. egy hullámvasút a max egy tábori ágy. De csukott szemmel a kosz sem zavar, az idő is telik, így máris megvan a stratégia: minél többet aludni holnap délutánig. Emiatt kihagytam egy éjszakai duhajkodást, sajnos a napfelkeltét, de egész pihenten, csak rettentően koszosan ébredtem pontban reggeli osztásra:)
Rizs, zöldség, tükörtojás. Teljesen rendben van, csak a gyümölcs fogyott el mire sorra kerültünk, amit ebédkor 3 adaggal próbáltam pótolni. Ez van, magyar vagyok. Reggelre valahogy átváltozott a hajó: mindenhol újságpapír leterítve, minden kicsit szétcincálódva, kicsit megviselve. A korlátok mellett kakasok reggeliznek, tudom, hogy nekik is kell, csak azt nem tudtam,hogy ők is a hajón vannak. Élőállat szállítás így? ááá, mindegy.
A nap további része olvasással, tenger bámulással és alvással telik, aztán délután 4-es ebéd és várakozás, hogy mikor kötünk már ki. Azt mondják, hogy este 8-ra érkezünk, ami eleve több, mint az eredeti 28, de persze ezt sem tudjuk tartani. Kiderül, hogy ugyan csak néhány km-re vagyunk Sampittől, nem tudunk behajózni, meg kell várnunk a dagályt, ami éjszaka jön... ahham. És az esetleg nem tudható, hogy mikor van apály és mikor dagály? Csak mert akkor úgy igazíthanák a menetrendet? vagy ez valami kiszámíthatatlan, földön túli dolog? áá értem.

Mindenesetre a többletidő jó lehetőséget adott arra, hogy jobban összebarátkozzunk Chandrával, aki felajánlotta, hogy ha későn érkezünk Sampitba, aludjunk náluk, mert éjszaka nem találunk buszt Kumaiba. Vagy igazából, akkor már maradjunk az ünnepekre is (okt 14-15), mert az egész családja együtt lesz, örülnének nekünk nagyon! Majd 15-én együtt átmehetünk kocsival Kumaiba. Hááát, mit kell mondjak, csábító ajánlat, nekünk ez a program is nagyon tetszik, nemzeti parkba 15 előtt úgysem tudunk indulni. Ami fura, hogy Gedő is hamar beleegyezett, pedig korábban igen erősen hangsúlyozta, hogy neki ekkor otthon kell lenni. Nem stimmel itt valami, de nekem nem dolgom sem kideríteni sem megítélni, így csak szimplán örülök a helyzetnek.

Az érkezés időpontja: 2013. október 14. 1:45
Szép kezdet kedves Kalimantán! legyen szerencsénk máskor is!:)
606 KM, 34 óra



Na, de panaszra nincs ok, máris be lettünk fogadva egy ismeretlen családba: frissen elkészült sült rizst kaptunk, fényképező előtt mosolygunk hajnali 2-kor, hogy legyen kép a bulé albumba, majd fiúk lányok külön fekhelyen bontják a hálózsákot, nehogy a szomszédok rosszat gondoljanak...

Jó éjt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése