hűűű,
hogy ma milyen érdekes napom volt! Szerettem volna valaki emberivel megosztani
és csak mesélni mesélni, mondjuk Gabinak, de ő éppen ki volt akadva, hogy itt
nincs ÁNTSZ és hogy milyen magasak az árak. Próbáltam megérteni őt, de most nem
volt hozzá hangulatom, csak hallgattam, gondoltam az is segítség neki. Aztán
megmutattam neki hol a piac, amit tegnap egész jól felfedeztem és ott előlről
kezdte az áras mondókát. Tök igaza van én is ki szoktam akadni, de ha meg sem
próbál velük indonézül beszélni, akkor sosem fog olcsóbban vásárolni.
Az én
szintén igen limitált tudásommal próbáltam neki segíteni, több-kevesebb
sikerrel. A papayát lealkudtam, a
dinnyét nem sikerült és erre fanyalgott kicsit. hááát...pedig én óriási
sikernek élem meg, hogy egy kiló cukrot 289 Ft-ért vettem a boltban (répából),
a piacon pedig 135 Forintért sikerült megkaparintanom egy 1-1,5 kg-os papayát a
csodás mosolygós értetlenkedésem hatására. :)
na
jó, jöjjön inkább a mai suli. Délelőtt folklór, amcsiban tanult bácsival.
Nagyon szeretem ahogy mesél: mindig figyeli a szemünket, hogy kiében mikor
csillan valami fény és akkor arrafelé próbálja folytatni a sztorit, ahol több
lelkesedést remél.
Aztán
kis szünet és JAMU óra, eddig még nem látott, limitált angol tudású anyuka
típusú nénivel. 10 perces bevezető után jött a tesztelő periódus, rögtön
kaptunk a homlokunkra valami frissítő masszagombócot, állítólag jó a szemnek, a gondolkodásnak, meg úgy
általában fáradtság ellen, ám az összetevőket nem tudta felsorolni... :( Sebaj,
ragasztjuk serényen és tényleg valamiféle hűsítő, mégis vérbőségfokozó lehet az
anyag, amolyan kellemes érzetet kelt a homlok közepén.
Aztán
kagylóporos melegített lime jön, gyerekeknek, torokfájásra. Nem gyerekek
vagyunk, de azért kenegetjük magunkra, mert pl az illata kifejezetten kellemes.
Ezután
kaptam egy zacskó sárga port (valamelyik kurkumacsalád az alap) amit kevés
vízzel keverve bőrradírként használnak a
helyiek. Ők azt mondják fehért is, mert ugyebár ők barnák és fehérek akarnak
lenni, mi fehérek vagyunk és barnák akarunk lenni - lol. Aki télre extra
fehérséget szeretne, annak szívesen postázom...(a képen nem látszik, de a bal kezem durva sárgaságban szenved)
Kurkuma
jön, szintén kagylóporral, szintén gyerekeknek, ezt csak érdekességképpen,
aztán az általunk kért nagy attrakció, a betel levél rágcsálás, ami itt Jáván nagy
tradíció. Elvileg fogmosás helyett használták, mert megöli a szájban a
baktériumokat a hozzáadott kagylópor pedig segíti a kalcium beépülését. Azt
mondjuk nem tették hozzá, csak az internetről szedtük össze, hogy kicsit
addiktív a dolog és minimál hallucinációt okoz, ha valaki túl használja.
(vidéki öregek ezzel a szájukban alszanak/aludtak, gondolom, hogy biztosítsák
az esti élényeket, televízió adás hiányában) :)
Szóval
a levélre kell a vizezett kagylóport rakni, gondosan összehajtogatni és
mindenfelé forgatva rendesen megrágcsálni. Erre jön a jambu héja, ami jól
összefestékezi a szánkat és immár narancssárgában vigyorgunk tovább, amit nem
hagyhatunk így, ezért szárított dohánnyal kell átdörzsölni a fogsort, hogy
leszedjünk minden odatapadt maradékot. Gondolom a kíváncsiság hajt, de szerencsére semmi
rossz érzetet nem kelt, csak rettentően fura érzés ilyen anyagokat a számba
pakolni és még vagy fél óráig dohány szálakat papírzsepibe köpdösni...
Túl
a bemutatón, jönnek a leggyakoribb szárított hozzávalók főzetek készítéséhez.
Külön-külön csomagolva, felcímkézve átvesszük mindegyik indonéz nevét és
legalább azt, hogy a növény mely részéről beszélünk (termés, kéreg,
gyökér...stb). Semmit nem tudtam megjegyezni abból a harminc kimondhatatlan,
többnyire k betűs marhaságból, amikor újabb játékot kapunk.
Helyi
guruk, 1 kilós liszteszsacskónyi méretű nejlontasakokba válogatják össze össze a különböző betegségek ellenszereit,
amit aztán otthon megfőz magának a delikvens egy hétig iszogatja és minden
porcikáját ellazítva, várja a gyógyulást.
Jané
a veseköves adag, enyém a magas vérnyomásos. asztalra borít és válogassuk ki az
előbb megismert növényeket, zacskózzuk, cimkézzük és a végén számoljuk meg,
hogy hány összetevője van egy-egy ilyen főzetnek... öööö. Imádom a kirakót, de
nálam 6 vagy 7 évbe telt, míg a 2000 darabos tájképemet egy egységgé faragtam,
mert valahogy mindig 15 perc után meguntam a 200 kék egymáshoz illesztését. Ez
sem tűnik könnyebbnek, 4 nagy kéreg után jönnek a füvek, szálak, virágok,
termések ééés egy kis zacskónyi meglepetés: az aprómagvak :))))) Hát legyen,
még anno diákmunkában is kellet búzaszemeket válogatnom, így megvan a megfelelő
előképzettségem, de mákszemek közt lenmagot, mikro tűleveleket és egyéb
miniatűr cuccokat szelektálni, egy picit szemet - és embert próbálóbb
feladat...:) Kb egy órája játszadozhattam már, amikor megszánt a tanárnő és
szólt, hogy elég minden növényből csak egy kis mintányit kiválogatni és azt
lezacskózni, különben esélyem sincs végezni még a héten...
azóta
kukáztam hozzájuk egy óriás kekeszes fémdobozt és abban tárolom a csodás
növénygyűjteményem:)
: ), :))))
VálaszTörlésJuci
A homlok-gombócodban biztos volt kámfor, azt arrafelé nagyon szeretik.(Hmm, a Harmadik szemre/Homlokcsakrára tenni, ravasz...)
VálaszTörlésJó kis élmény lehetett!
úúú, bétel! De jó...Tajvanon a diót rágicsálják a taxisok, raknak bele egy kis piros gyümölcsdarabot is, csak hogy az aszfalton vöröslő köpetek miatt azt higgye a frissen érkezett kűfődi, hogy minden utcán vérfürdőt rendeznek napi 3szor....vagy csak rád vigyorog a bácsi, és olyan vörös az egész pofája, mint éppen összeverték volna. Ott nincs ilyesmi?
VálaszTörlésVigyázz, hazajövetelkor nehogy lekapcsoljanak a reptéren ennyi gyanús zacskókával...:)